Verificare Stare Motor

Verificare motor este un indicator care semnalează defecțiuni la motor sau în performanța sistemelor aferente. În cazul vehiculelor modernem acesta oferă informaţii despre sistemul de aprindere sau defecțiuni la transmisie automată, despre o schimbare în turația motorului pentru o anumită perioadă de timp sau despre amestecul de combustie și așa mai departe.

În modul de funcționare normală, când toate sistemele de sub controlul său funcţionează normal, se aprinde intermitent când rotiți cheia de contact și ar trebui să se stingă după pornirea motorului. Dar dacă lumina continuă să se aprindă intermitent sau începe să se aprindă în mod neașteptat în timpul deplasării, trebuie să verificați anumite sisteme și senzori. Uneori, puteți elimina cauza pe cont propriu. Dar daca au fost luate măsuri și indicatorul „Verificare motor” continuă să semnaleze o defecţiune, apelați cu incredere la AND Turbo System.

9 cauze pentru care indicatorul Verificare motor se aprinde intermitent

1. Utilizarea unui combustibil de calitate inferioară. În acest caz, indicatorul luminos Verificare motor începe de obicei să se aprindă intermitent imediat după umplere. 

2. Dezintegrarea sistemului de alimentare cu combustibil. 

3. Scăderea nivelului de ulei. Dacă semnalul de defecțiune apare numai la încălzirea motorului, poate exista o scurgere în sistemul de lubrifiere. 

4. Defectarea pompei de combustibil sau înfundarea filtrului de combustibil. Pentru a verifica starea lor de funcționare, este necesar să măsuraţi presiunea combustibilului cu un manometru. 

5. Contaminarea componentelor sistemului de injecție a combustibilului. Pierderea capacității de transfer a duzelor de injecție a combustibilului are un impact negativ asupra performanței motorului, care este indicat de computerul de bord. Soluția în acest caz este curățarea componentelor. Aceasta  poate fi încredințată profesioniștilor de la service-ul nostru.

6. Rateu într-unul dintre cilindrii. Puteți verifica scânteia din cilindru cu ajutorul unui multimetru sau unui instrument de testare a scânteii cu element piezo. Dacă nu se produce nici o scânteie, va trebui să diagnosticaţi cu atenție componente precum senzorul arborelui cotit, modulul de aprindere, bobina, distribuitorul și bujiile, cablurile de înaltă tensiune și unitatea de comandă a motorului.

7. Defectarea bujiilor incandescente. Examinaţi-le. 

8. Defectarea senzorului de oxigen. Se întâmplă frecvent ca indicatorul Verificare motor să semnaleze în mod specific defectarea acestuia. Uneori, defecțiunea unui senzor de poate fi indicată de semne fizice, precum o mare cantitate de funingine sau murdărie pe suprafața lui. Senzorul defect trebuie înlocuit.

9. Defectarea convertorului catalitic. Un mod de a verifica este măsurarea contrapresiunii la ieșire cu un manometru. Aceasta nu trebuie să depășească 10 kPa la ralanti și 20 kPa la 2500 rotaţii pe minut.

Când trebuie să vă opriţi din condus

Uneori, aprinderea intermitentă a indicatorului Verificare motor nu anunţă ceva extrem de periculos. În astfel de cazuri, şoferul poate veni la service-ul AND Turbo System pentru un diagnostic mai aprofundat. Dar alteori, condusul maşinii cu aprinderea intermitentă a indicatorului Verificare motor este strict interzisă.

Trebuie să opriți imediat maşina dacă:

 1. Una dintre următoarele lumini de avertizare se aprinde împreună cu indicatorul „Verificare motor”:
  • supraîncălzirea motorului
  • controlul gazelor de eșapament
  • nivelul de ulei
  • nivelul lichidului de răcire
 2. Observați următoarele semne:
  • motorul a început să vibreze
  • supraturaţia sistemului de propulsie la ralanti
  • simțiți miros de ars în cabină
 3. Turația motorului nu depășeşte anumite valori, în timp ce indicatorul luminos clipește intermitent.

Dacă indicatorul luminos „Verificare motor” începe să se aprindă intermitent în timpul mersului, opriți maşina, dar și motorul. Apoi deschideţi capota, verificați funcționarea sistemelor menționate mai sus și încercaţi să rezolvaţi problema. Dacă nu reuşiţi, estimaţi caza luminii de avertizare și hotărâţi dacă este posibil să mergeţi mai departe. 

În orice caz, activarea indicatorului „Verificare motor” nu ar trebui ignorată. Nu este doar periculos, ci şi poate implica, de asemenea, reparații costisitoare. Acordaţi atenție corespunzătoare semnalelor de avertizare, rezolvaţi probleme minore la timp, iar mașina dumneavoastră vă va servi pentru o lungă perioadă de timp