Identificarea defectelor pentru turbosuflante

O modalitate foarte eficienta de identificare a defectiunilor oricarei turbosuflante o constituie analiza parametrilor de functionare a motorului. Modificarea acestor parametrii poate dezvalui mare parte dintre iregularitatile de functionare ale oricarei turbine auto.

Este recomandat sa apelati la opinia unui specialist inainte de a stabil concluzii referitoare la functionarea turbosuflantei (de exemplu daca turbosuflanta se invarte liber si nu a avut contact cu carcasa, poate fi vorba de alt gen de defectiuni).

Trebuie retinut faptul ca o turbosuflanta nu schimba caracteristicile de functionare ale unui motor, aceasta nefiind o sursa de energie in sine. Singura functie a compresorului este sa furnizeze un volum mai mare de aer comprimat motorului, cu scopul de a asigura o ardere cat mai completa a combustibilului.

Verificarea compatibilitatii dintre turbosuflanta si motor

Intelegerea faptului ca o turbosuflanta este componenta unui sistem complet de operare a motorului si ca nu este mai putin importanta decat arborele cu came al motorului sau pistoanele, este un factor esential in stabilirea si rezolvarea cu succes a problemelor. De asemenea, cunoasterea unor caracteristici de baza ale oricarei turbosuflante poate fi de ajutor in stabilirea defectiunilor acesteia.

La montarea unei turbosuflante se recomanda verificarea compatibilitatii dintre turbosuflanta si motorul dumneavoastra (specificatia sa fie corecta) iar elementele de legatura ale acesteia cu motorul trebuie de asemenea verificate, intrucat in tehnologia de montaj se iau masuri de pozitionare corecta a elementelor turbosuflantei. Controlul starii suprafetelor de legatura este necesar din cauza faptului ca anumite defecte nu sunt vizibile unui ochi neantrenat.

O turbosuflanta nu poate corecta defectiuni sau deficiente in sistemul de combustibil al motorului in cazul filtrelor de aer defecte sau in cazul unor uzuri ale motorului. Astfel, daca un motor cu turbosuflanta are defectiuni si daca turbosuflanta examinata este intr-o stare buna de functionare, remedierea problemelor se va axa pe analiza celorlalte componente ale motorului.

Semnale care pot indica defectiuni ale unei turbosuflante

  • Motorul pierde putere
  • Motorul elimina fum negru
  • Motorul elimina fum albastru
  • Consum mare de ulei
  • Functionare zgomotoasa