Curățare Clapetă si EGR

Totul despre clapeta de acceleratie

Murdaria si depunerile de carbon din interiorul carcasei, problemele electrice, scurgerile de vid si  functionare foarte slaba sau inalta in modul inactiv, toate reprezinta indicatori de inlocuire a clapetei de acceleratie.

Curatare clapeta de acceleratie

Dupa cum multi stim, corpul clapetei de acceleratie poate sa fie imbaxit de reziduuri si de alte tipuri de murdarie, la un vehicul de peste 150.000 km este necesar o curatare a corpului clapetei de acceleratie.

Curatarea clapetei de acceleratie este o buna intretinerea preventiva a vehiculului. Daca ati observat ca aveti un ralanti oscilant sau pedala de acceleratie se blocheaza atunci cand motorul este cald, principalul vinovat ar putea sa fie corpul clapetei de acceleratie, acesta necesitand o curatare.

In primul rand trebuie localizata piesa ce vrem sa o curatam. Corpul clapetei de acceleratie este localizat intre filtrul de aer si galeria de admisie a motorului. Procesul de curatarea al clapetei de acceleratie necesita multa atentie si ar fi bine sa fie lasat pe mana specialistilor de la service-ul AND Turbo System. 

Iata cinci semne ale unui corp de acceleratie defect.

1. Acumularea murdariei

2. Probleme electrice

3. Intreruperile fluxului de aer din scurgerile de vid sau oprirea clapetei de acceleratie

4. Turatie mare/mica la ralanti

5. Verificati martorii de bord

Reparatie/reconditionare clapeta de acceleratie

Functia clapetei este de a controla cantitatea de aer care ajunge la motor, bazandu-se pe cat de tare soferul apasa pe pedala de acceleratie. Pentru ca motorul sa functioneze fara probleme trebuie sa aiba parte de un amestec bun aer-combustibil.

Daca nu ajunge suficient aer la motor sau ajunge prea mult atunci motorul poate avea probleme serioase.

Daca martorul check engine s-a aprins in bordul masinii si nu aveti idee care este motivul, atunci corpul clapetei de acceleratie poate fi cauza.

Va trebui sa mergeti cu masina la  service unde un mecanic auto va face un test de diagnosticare, daca se constata cu principala problema este clapeta de admisie, atunci va trebui sa inlocuiti corpul clapetei cu unul nou.

Curatare EGR

Un EGR plin de depuneri iti poate crea probleme, reducand performanta masinii.
Depunerile din acesta pot genera:
lipsa de putere
– consum crescut
– mai multe noxe
– erori in bord
– limitarea motorului

Procedura implica demontarea EGR-ului si curatarea acestuia cu solutii speciale. Durata procedurii variaza in functie de amplasarea acestuia in comportamentul motor.


Previne aparitia acestor probleme prin curatarea acestuia.